• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • День пам’яті трагедії в Бабиному Яру

День пам’яті трагедії в Бабиному Яру

2022-09-28

/Files/images/a_novini/Ж0.jpg

За 29 і 30 вересня 1941 року, на околиці Києва розстріляли 33 771 людину. Серед них були євреї, сінті та роми, військовополонені. Але євреїв було найбільше: 30 тисяч людей.

За два дні до першого масового розстрілу на стінах будинків, огорожах і стовпах з'явилися оголошення з текстом українською, російською і німецькою мовами:"Усі євреї міста Києва і його околиць повинні з'явитися в понеділок 29 вересня 1941 року до 8:00 на ріг Мельникової і Діхтярівської вулиць (біля кладовища). Взяти з собою документи, гроші, цінні речі, а також теплий одяг, білизну тощо. Хто з євреїв не виконає цього розпорядження і буде знайдений в іншому місці, буде розстріляний".

До Бабиного Яру рухалася маса людей з різних куточків Києва. В людей відбирали документи і цінності, потім примушували роздягатися і вели до краю яру і розстрілювали. За хвилину вбивали 40-45 осіб.

Наймолодшій жертві було 3 дні. Ніхто не знає, чи була убита дитина таким же способом (пострілом у потилицю), тому що, щоб заощадити набої, солдати іноді забивали маленьких дітей до смерті або залишали їх, щоб вони були розчавлені вагою падаючих тіл.

Врятувалося лише 29 чоловік. Врятованими були переважно діти. Протягом багатьох років ці люди приховували власне походження і переховувалися як від нацистів так і від радянської влади.

До 81 річниці трагедії в Бабиному Яру в Пухівській сільській бібліотеці оформлена виставка-спомин "Біль закатованих вчить цінувати свободу".

/Files/images/a_novini/Ж.jpg/Files/images/a_novini/Ж1.jpg/Files/images/a_novini/Ж2.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 68

Коментарi